JUNE 2024

KNS og Norsk Solingklubb fikk tildelt Soling-VM i 2024 av International Soling Association Executive. Regattaen finner sted på Hankø 24.-30.juni 2024.

Av Christian Ruscetta

Soling-entusiast Christian Rieder var et eneste stort glis da han fikk bekreftelsen om at neste års verdensmesterskap i Soling er tildelt KNS og Norsk Solingklubb. Det har vært lagt ned en stor jobb med søknadsprosessen, og resultatet av innsatsen kom altså i slutten av januar.

– Det er utrolig moro at vi får Soling-VM på Hankø neste år, og at de siste måneders arbeid med søknaden bærer frukter, sier Christian Rieder, som er en skikkelig primus motor i Soling of Norway, som er det lokale Soling-miljøet på KNS.

Han har sittet i prosjektgruppa for søknadsarbeidet sammen med Kjell Arne «Knerten» Haakonsen fra Tønsberg Seilforening, Harald Hilde fra klasseklubben Norsk Solingklubb, samt Karl Kjørstad og Anders Kristensen fra KNS.

– Vi har hele tiden hatt tett dialog med Matias Collins, som har vært kontaktperson fra den internasjonale Solingklubben, sier Rieder.

Vekket til live Soling-miljøet

VM-prosessen startet egentlig så tidlig som i 2018, da Rieder vekket til live det gamle Soling-miljøet, som hadde ligget «brakk» en god stund. Det ble opprettet en egen Soling-gruppe. De samlet båter fra fjern og nær og fikk dem i stand, og det ble etter hvert arrangert faste, organiserte treninger på Dronningen. I et tidligere intervju med Seilas sa Christian Rieder at han hadde en «våt drøm» om at det skulle ende opp i et verdensmesterskap i Norge. Denne drømmen blir nå til virkelighet, men mye har skjedd også på veien. I fjor ble det arrangert et svært populært «Linge Memorial», til ære for Soling- og Yngling konstruktør Jan Herman Linges 100 års jubileum.

VM-drømmen skjøt fart under fjorårets Grundig Hankø Race Week.

– Da jeg så hvor heftig det var der nede på Hankø da vi surfet på bølgene, da tenkte jeg at vi bare måtte ha et VM der. Praten begynte å gå med litt ulike folk, og vi gikk noen runder. Vi skaffet blant annet sponsorer. Solingmiljøet har gradvis blitt bygget opp fra 2018, gjennom Linge Memorial, og fram til nå, sier Rieder.

De har hatt flere arrangementer, deriblant julemiddag på Teatro, og «Solingforum» i KNS sine lokaler i Huk Aveny, der seilerlegende Herman Horn-Johannessen holdt foredrag.

– Det kom tilreisende fra Lillehammer, Grimstad, Arendal, Vinje, Tønsberg og Asker til Solingforum. Det var 25 personer og knall stemning, sier Christian Rieder, og legger til at Soling-entusiastene ønsker å gå foran og være offensive i alt de gjør.

– Mye av min misjon er å fortsette rekrutteringen etter VM, ved å drive seilskole og fortsette å opprettholde trykket. Jeg tror VM kan vekke noen gamle rever, som begynner å kjenne sin besøkelsestid. Ti båter er påmeldt allerede. Jeg har stor tro på 40 båter, drømmen er 50, smiler Rieder.

Det ventes Soling-deltakere fra Spania, Italia, Nederland, Tyskland, Canada, USA, Brasil og Argentina, i tillegg til Norge.

– Nå får man jo mulighet til to prøverunder i Grundig Hankø Race Week både i 2023 og 2024, før VM. Rett etter årets Hankø Race Week er det Soling-EM i Warnemünde i Tyskland. Mange vil nok reise rett dit fra Hankø, tror Christian Rieder, som er veldig opptatt av å holde liv i Soling-miljøet også fra 2025.

Solingforum med Herman Horn-Johannessen (foto: Soling of Norway)

News

#solingworlds2024

Soling-VM på Hankø neste år

KNS og Norsk Solingklubb fikk tildelt Soling-VM i 2024 av International Soling Association Executive. Regattaen finner sted på Hankø 24.-30.juni 2024. Av Christian Ruscetta Soling-entusiast

Read more »
Uncategorized

Environmentally approved regatta

The Royal Norwegian Yacht Club (KNS) has received the award ‘Environmentally approved event’ for its two regattas this summer: Grundig Women’s regatta and ORCi European

Read more »